Etapele divortului
„Orice iesire de undeva este o intrare in altceva”. - Tom Stoppard
Divortul este unul dintre cele mai confuze si tulburatoare evenimente prin care trec vreodata majoritatea oamenilor. Le submineaza relatiile,sentimentul de continuitate a vietii, insusi centrul de echilibru al identitatii lor.Nu apare niciodata peste noapte, fiind de fapt rezultatul final al multor ani de nemultumire, nefericire si conflicte in cadrul unei relatii.
Cele 14 etape ale divortului:
1.Norii indoielii: semnele prevestitoare initiale ale degradarii treptate a casniciei.
2.Umarul rece: o varietate de comportamente distante din cauza nemultumirii din cadrul casniciei.
3.Fantezii premergatoare separarii: experienta emotionala de imaginare a vietii voastre fara persoana de langa voi sau inlocuirea sa cu noi parteneri si amanti.
4. Cu cartile pe fata-separarea fizica: drama de a pregati separarea fizica si pregatirea copiilor pentru aceasta experienta.
5.Pseudoreconcilierea/falsa impacare: luptele cu singuratatea , vina si grijile pentru copii, care duc la indoieli in privinta separarii.
6.Fantezii premergatoare divortului: cand eforturile de impacare au esuat si incepeti sa planuiti mai degraba divortul decat separarea.
7.Decizia de a divorta: punctul final de cotitura, cand ambii parteneri si copiii trebuie sa se confrunte cu incheierea casniciei.
8.Ambivalenta:complexitatea si magnitudinea procesului legal concret atrag mai multe indoieli cu privire la corectitudinea deciziei voastre.
9.Medierea:o metoda rezonabila si pasnica pentru a sfarsi un mariaj fara a deveni dusmani sau a va tari copiii intr-o confruntare legala.
10. Divortul conflictual: confruntarea sotilor in Curtea de Justitie care intervine in cazul in care incercarile de intelegere rationala esueaza.
11.Coparentalitatea dupa divort: stabilirea unor noi limite si roluri in calitate de parinti singuri, dar care colaboreaza , si asigurarea stabilitatii pentru copiii votri.
12.Prima recasatorire: pregatirea copiilor si a fostului partener pentru intrarea unui nou parinte in sistemul familial.
13.Cea de-a doua recasatorire: presiunile asupra parintelui necasatorit de a-si crea un nou sistem familial si de a reechilibra balanta dintre cele doua familii.
14.O familie amestecata: strucurarea unei familii vitrege sanatoase care ofera stabilitate si satisfactie pentru voi si copiii vostri; faza finala a procesului de divort.