Turqoise – Terapia de cuplu Otopeni, Terapia de familie Otopeni, Psihoterapie Otopeni

Informeaza-te!

Depresia si anxietatea

Depresia majora este o boala episodica recurenta care implica dispozitie proasta, atentie selectiva pentru caracteristicile negative ale mediului inconjurator, un sistem pesimist de credinte, tipare comportamentale de autoaparare in special in cadrul relatiei intime si o perturbare a somnului si a apetitului.

Pierderea este de obicei tema centrala legata de aceste simptome clinice: pierderea unei relatii semnificative, a sanatatii ori a statutului, de exemplu prin somaj.

 

Anxietatea se deosebeste de o frica normala prin faptul ca apare in situatii care nu sunt considerate de majoritatea oamenilor ca fiind periculoase.

Una dintre cele mai epuizante forme de anxietate este tulburarea de panica insotita de agorafobie. In tulburarea de panica apar atacuri de panica neasteptate si recurente. Multi oameni cu tulburare de panica dezvolta agorafobie (teama de spatii deschise) secundara, fiindu-le teama sa isi paraseasca siguranta caminului, in cazul in care atacurile de panica ar surveni in locuri publice.

Ideea ca lumea este un loc periculos sau amenintator este tema centrala pentru cei cu tulburare anxioasa. Ei dezvolta un stil de viata limitat si pot deveni cronic legati de casa.

Intr-un cuplu, partenerul celui anxios sau deprimat poate dezvolta un sistem de credinte prin care ajunge sa isi vada partenerul exclusiv in termenii problemei sale, pierzand din vedere celelalte aspecte ale intregii sale personalitati. Acest tip de sistem de credinte dezvolta o ingrijire excesiva a partenerului simptomatic.

In alte cazuri, partenerul non simpotomatic poate ajunge sa isi vada partenerul complet rau pentru ca nu isi controleaza boala sau ca vrea sa il manipuleze prin intermediul ei, pretinzand ca este mai neajutorat decat este cu adevarat.

Uneori, tiparele comportamentale dezvoltate in cadrul relatiei pot induce depresie sau dispozitii negative la partenerul initial non simptomatic.

Cel anxios/deprimat are dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice la serviciu sau acasa, care pot fi preluate de partener. De asemenea, ofera si obtine putina sustinere si implinire sexuala in cadrul casatoriei. Nu se implica in luarea unor decizii importante pentru viata cuplului, care vor ramane neluate sau vor fi luate de partener in mod nesatisfacator, motiv de frustrare pentru partenerul non-simptomatic. In mod constant cauta reasigurarea si confirmarea vederilor negative despre sine, ceea ce poate duce la distantarea partenerului. Dezvoltarea acestor tipare comportamentale complementare compromit capacitatea cuplului de  a atinge nivelurile dorite de intimitate  si autonomie.

Periodic fiecare partener poate ajunge sa fie atat de frustrat incat sa isi exprime furia intensa asupra partenerului.

 

Tratamentul  este centrat pe ajutarea cuplului sa invete cum sa provoace credintele depresive si sa dezvolte noi tipare comportamentale, in special in cadrul relatiei de cuplu, facand mai multe activitati placute impreuna, vorbindu-si clar unul altuia si rezolvand problemele impreuna in mod sistematic.

Fiecare cuplu care lupta cu depresia este o echipa care rezolva o problema si lupta impotriva unui dusman comun.

Este importanta setarea unor obiective minime. Fiecare partener este intrebat care ar fi schimbarea minima pe care ar dori sa o vada pentru a fi convins ca recuperarea a inceput.Posted in: Informeaza-te!

Leave a Comment: (0) →

Leave a Comment