Turqoise – Terapia de cuplu Otopeni, Terapia de familie Otopeni, Psihoterapie Otopeni

Informeaza-te!

Crizele Copiilor

Atunci cand copilul are o criza nu prea puteti face mare lucru in afara de a ramane prezenti, astfel incat sa nu fiti atrasi intr-o reactie emotionala. Nu va lasati ispititi, nu luati situatia prea in serios. Daca elementul care a declansat criza a fost neindeplinirea unei dorinte, nu raspundeti acum solicitarii lui, caci in caz contrar copilul va invata: „Cu cat devin mai nefericit , cu atat e mai probabil sa obtin ceea ce-mi doresc”. Frustrat de lipsa voastra de reactie, copilul isi poate amplifica criza si mai tare un timp scurt, dupa care se va domoli.

La un anumit interval dupa ce s-a domolit sau poate a 2 a zi,puteti sta de vorba cu copilul despre ceea ce s-a intamplat. Puneti-i intrebari: Ce ti s-a intamplat ieri cand nu te mai opreai din tipat? Iti amintesti? Cum te simteai? Te simteai bine? Are vreun nume ceea ce ti s-a intamplat?  Nu? Daca ar fi avut un nume, cum s-ar fi numit?Daca ai putea sa vizualizezi, cum ar arata?Ai putea picta o imagine cu felul in care ar arata? Ce s-a intamplat cu el/ea atunci cand s-a indepartat? A plecat la culcare? Crezi ca s-ar putea intoarce?.

Toate aceste intrebari au rolul de a trezi in copil facultatea de observare.  Ele il vor ajuta sa nu se mai identifice cu Criza. Cand i se va intampla din nou sa fie luat in stapanire de o Criza, ii puteti spune : „S-a intors, nu-i asa?” Exprimati-va cu acele cuvinte pe care le-a folosit copilul atunci cand ati vorbit despre aceasta intamplare. Indreptati-i atentia catre felul in care simte ceea ce se petrece. Atentie! Atitudinea voastra trebuie sa fie una de interes sau curiozitate, nicidecum una critica sau de condamnare.Posted in: Informeaza-te!

Leave a Comment: (0) →

Leave a Comment