Turqoise – Terapia de cuplu Otopeni, Terapia de familie Otopeni, Psihoterapie Otopeni

Informeaza-te!

Boala psihosomatica

In demersul de a ilustra viziunea mea asupra conceptului de boala psihosomatica, voi porni de la cartea „Castele de nisip” – Stiinta si pseudostiinta in psihopatologie, a lui Daniel David, psiholog si lector univ. Dr. La Catedra de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, din care redau doua paragrafe pe care le consider reprezentative pentru viziunea stiintifica :

„Orice interventie psihoterapeutica  are consecinte biochimice in creier. Nu exista nici un mecanism psihologic fara un substrat biologic, un fenomen psihologic are atat consecinte psihologice, cat si biologice.”

„Studiile clinice controlate au aratat ca interventiile psihologice au un efect benefic asupra hipertensiunii, bolilor coronariene, HIV/SIDA si cancer.”

In continuare voi prelua cateva idei din cartea „La frontierele sanatatii”, de dr. Christine Page.

1.Boala este doar o alta manifestare a vietii.

2.De cele mai multe ori, boala sau dizarmonia apare mai intai la nivelul mintii, si abia apoi  la nivelul trupului.

3.Semnalele si simptomele manifestate de corp ne indica faptul ca lipseste ceva si ne focalizeaza atentia catre zona de dizarmonie.

4.Mesajul poate fi folosit numai pentru tratarea cauzei fizice, dar daca exista o intelegere psihospirituala mai profunda, el poate fi descifrat si folosit pentru a trata fiinta in totalitatea ei.

5.Boala nu reprezinta numai un mesaj, ci ne indica si instrumentul prin care putem restabili armonia. Acest lucru pare greu de inteles atunci cand ne confruntam cu boli precum sida, cancerul sau scleroza in placi, asociate cu o mare suferinta si cu slabe sperante de viata. Totusi, multi oameni care sufera de aceste boli afirma ca experienta le-a schimbat nu numai corpul fizic, ci si viziunea asupra vietii, de cele mai multe ori intr-un sens benefic.

6.De cele mai multe ori, boala actioneaza ca un fel de „ purtator de cuvant” in locul individului, afirmand lucruri care nu pot fi spuse altfel. Daca mesajul este auzit, boala poate fi eliminata.

 

 

Mesajul transmis de boala

Sa spunem ca va aflati in intarziere. Alergati sa prindeti autobuzul, cadeti si va rupeti piciorul. Diagnosticul  fizic este  picior rupt, iar tratamentul consta in punerea la loc a oaselor si bandajarea in ghips a piciorului.

Diagnosticul psihospiritual afirma insa ca va grabiti prea tare si ca incercati sa faceti prea multe lucruri intr-un timp prea scurt. Rezultatul este ca  de data aceasta ati ratat autobuzul.

Subtextul mai profund care se ascunde in spatele diagnosticului este ca nu va simtiti demn de respect decat atunci cand sunteti ocupat cu ceva, si de aici permanenta alergare.Daca stati si va neglijati responsabilitatile, simtiti ca va pierdeti timpul degeaba. Respectul dumneavoastra de sine este asociat cu intensitatea actiunii vizibile.

Piciorul rupt va obliga sa va odihniti, lasandu-va doua optiuni:

1.Va puteti folosi acest timp liber pentru a va condamna ca ati fost neindemanatic.

2.Puteti intelege ca neatentia dumneavoastra s-a datorat programului dumneavoastra supraincarcat, care nu va permite niciodata sa va odihniti in suficienta masura.

In timpul zilelor petrecute acasa va puteti da seama  ca exista si un alt fel de organizare a zilei, mult mai constructiv, care va poate permite sa va relaxati mai mult.

De asemenea, puteti invata ca respectul de sine rezulta din ceea ce sunteti, nu  neaparat din ceea ce faceti.Posted in: Informeaza-te!

Leave a Comment: (0) →

Leave a Comment